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COLAÇO LOURENÇO VIEGAS, CLÁUDIA ALEXANDRA

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  • PASS-IPL – Healthy and Sustainable Food Program in higher education institution
    Publication . Borrego, Rute; Costa, Vânia; Viegas, Cláudia; Mateus, Cária; Gouveia, Raquel; Carvalho, Patrícia
    The Healthy and Sustainable Food Program (PASS-IPL) is the result of a partnership between the Instituto Politécnico de Lisboa (IPL), the Social Services of the IPL (SAS-IPL), the Lisbon School of Health Technology (ESTeSL) and the Lisbon Students Federation of the IPL (FAIPL). Strategical axis: food and nutrition literacy; food availability/environment; and food waste.
  • Product availability in automatic vending machines: is it adjusted to government recommendations and student’s needs?
    Publication . Gouveia, Raquel; Melo, Inês; Mateus, Cátia; Viegas, Cláudia; Carvalho, Patrícia; Costa, Vânia; Borrego, Rute
    Nutritional behavior in college/university students can be determined by a broad set of individual and environmental conditions, such as product availability in the school's facilities and their cost. Evaluating and improving food quality and availability in school facilities can be a good strategy to promote healthier eating habits among the school community. Objectives: To audit product availability in vending machines from an academic Lisbon institute and its costs, and to compare the adequacy of these products with government legislation.
  • Food skills among the academic community of a Lisbon institute and their relation with Mediterranean diet adherence
    Publication . Mateus, Cátia; Carvalho, Patrícia; Borrego, Rute; Gouveia, Raquel; Costa, Vânia; Viegas, Cláudia
    Healthier eating habits are associated with a higher level of food and cooking skills (FCSk). The Mediterranean Diet (MD) is one of the healthiest diets in the world and it is defined by the high intake of plant-based foods and the habits it promotes. Among these, are cooking skills (CSk), a component of FCSk. Only 26% of the Portuguese (PT) population have a high MD adherence (MDA). This study aims to evaluate the level of FCSk among the academic community and to determine the existence of a correlation between FCSk level and MD adherence.
  • Plano de atividades para a salvaguarda da dieta mediterrânica (2020-2023)
    Publication . RIESDM; Freitas, Ana de; Luís, Luís; Soares, Carmen; Moreira, Ana Catarina; Graça, Anabela; Viegas, Cláudia; Mendes, Lino; Cebola, Marisa; Borrego, Rute; Santos, Zélia; Costa, Vânia
    A Rede das Instituições de Ensino Superior para a Salvaguarda da Dieta Mediterrânica (RIESDM) foi criada em maio de 2019. Integram esta rede dezanove instituições de ensino superior (IES): dez institutos politécnicos (Beja, Coimbra, Guarda, Leiria, Lisboa, Porto, Santarém, Setúbal, Viana do Castelo e Viseu), seis universidades (Algarve, Aveiro, Coimbra, Évora, Porto e Trás os Montes e Alto Douro) e três escolas não integradas (Escola Superior de Enfermagem de Coimbra, Escola Superior de Enfermagem do Porto e Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril). Esta rede pretende potenciar o trabalho desenvolvido pelas IES no âmbito da promoção e salvaguarda da Dieta Mediterrânica (DM) e aumentar a articulação destas com as outras entidades com responsabilidade na promoção e salvaguarda da DM, contribuindo, através de uma abordagem multidisciplinar, para a salvaguarda da DM em diversas vertentes, nomeadamente ao nível da produção e valorização dos produtos, da educação para a saúde, da preservação de técnicas, festividades e paisagens ancestrais, entre outras.
  • Queres ser chef da tua alimentação? Manual PASS-IPL
    Publication . Neto, Beatriz; Raposo, Ana Luísa; Viegas, Cláudia; Borrego, Rute; Costa, Vânia
    O PASS-IPL é o Programa de Alimentação Saudável e Sustentável do Politécnico de Lisboa e resulta de uma parceria entre o Politécnico de Lisboa (IPL), os Serviços de Ação Social do SAS, a Escola Superior de Tecnologia da Saúde (ESTeSL) e FAIPL – Federação Académica IPL. A missão do PASS-IPL é promover iniciativas que proporcionem e incentivem a alimentação saudável e sustentável, nomeadamente no âmbito da dieta mediterrânica, da disponibilidade e acessibilidade alimentar nas cantinas, bares e máquinas de vending, da literacia alimentar e nutricional e do desperdício alimentar.