Browsing by Author "Neto, Beatriz"
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- Adesão aos lanches escolares após incremento da oferta alimentar no pré-escolar e escolas do 1º ciclo da Rede Escolar Pública do município de SintraPublication . Neto, Beatriz; Guerreiro, Lara; Dias, Liliana O.; Ferreira, RaquelA escola é um espaço privilegiado para a promoção de uma alimentação saudável e para a adoção de comportamentos alimentares equilibrados. O lanche da manhã e o lanche da tarde são refeições intermédias importantes para as crianças em idade escolar, contribuindo para o suprimento das necessidades energéticas diárias e para a garantia da adequação nutricional da sua alimentação. Os municípios são responsáveis pelo fornecimento das refeições escolares (almoço) aos alunos do pré-escolar e 1º ciclo. No município de Sintra são fornecidos lanches escolares (manhã e tarde) a todos os alunos, mediante requisição prévia. Objetivos: Avaliar a adesão dos lanches escolares após incremento da oferta alimentar nas escolas de ensino pré-escolar e do 1º ciclo do ensino básico da Rede Escolar Pública do município de Sintra.
- Development of a tool to assess the compliance of cafeteria menus with the Mediterranean DietPublication . Silva, S. S.; Rocha, A.; Ferreira, L.; Neto, Beatriz; Dikmen, D.; Filipec, S. Vidacek; Satalic, Z.; Viegas, CláudiaBackground: The Mediterranean diet (MD) has been considered one of the healthiest dietary patterns, and an excellent model of sustainability. Higher Education food services present an excellent scenario to encourage students healthy eating habits and modulate food choices. The purpose of this work was to develop an index to evaluate MD compliance with cafeteria menus. Methods: Three major axes were considered: MD key points, existing indexes on individual adherence to the MD, and existing indexes on menu assessment. The index includes four levels: (I) assesses the availability (IA), variety, and frequency (IB) of food; (II) evaluates the menu's nutritional quality; (III) assesses the menu's quality through information provided in the dishes' technical specifications and (IV) allows a more detailed evaluation through on-site visits and documentation consultation. The components receive a score between - 2 and 3, according to the given answers. The final score may vary between - 33.5 and 41.5 points depending on the degree of compliance with the MD key points. The index was applied to 60 menus from different contexts using complete assessments of each menu, performed independently by 3 researchers, using the same pre-prepared Microsoft Excel® spreadsheet. Inter-rater reliability was assessed using Cohen's Kappa and internal consistency with Cronbach's alpha. Results: Assessment for level I) returned a Cohen's Kappa coefficient of 0.92 (p < 0.05) and a Cronbach's alpha coefficient of 0.88. Dimension I is mostly influenced by subdimension IB (r = 0,97). The availability of non-starchy vegetables and fresh fruits has a stronger correlation with IA (availability of foods), and the higher availability of fish, pulses, and fruit has a strong positive correlation with IB (variety and frequency of foods). Conclusion: Researchers believe that the index is a useful tool to assess compliance of menus to the MD and help identify the key points that need to be addressed and improved in cafeterias.
- Queres ser chef da tua alimentação? Manual PASS-IPLPublication . Neto, Beatriz; Raposo, Ana Luísa; Viegas, Cláudia; Borrego, Rute; Costa, VâniaO PASS-IPL é o Programa de Alimentação Saudável e Sustentável do Politécnico de Lisboa e resulta de uma parceria entre o Politécnico de Lisboa (IPL), os Serviços de Ação Social do SAS, a Escola Superior de Tecnologia da Saúde (ESTeSL) e FAIPL – Federação Académica IPL. A missão do PASS-IPL é promover iniciativas que proporcionem e incentivem a alimentação saudável e sustentável, nomeadamente no âmbito da dieta mediterrânica, da disponibilidade e acessibilidade alimentar nas cantinas, bares e máquinas de vending, da literacia alimentar e nutricional e do desperdício alimentar.