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The impact of shift work on Portuguese Air Transport ground worker’s diet

dc.contributor.authorMoreira, Cátia
dc.contributor.authorSimões, Eunice
dc.contributor.authorGuerreiro, Catarina Sousa
dc.contributor.authorCarolino, Elisabete
dc.contributor.authorJorge, Anabela
dc.contributor.authorDavid, Eliete
dc.contributor.authorMendes, Lino
dc.date.accessioned2018-01-18T15:46:42Z
dc.date.available2018-01-18T15:46:42Z
dc.date.issued2016-12
dc.description.abstractABSTRACT - Introduction: “Early to bed, early to rise” is built on the assumption that sleeping is inevitable at night and waking up should take place with a sunrise. When we counteract this with shift work, worker’s eating behavior may be affected. The aim of this study was to analyze the influence that shift work has on the diet of shift workers (SW). Methods: A semi-quantitative food frequency questionnaire was delivered to 190 ground SW and to a control group of 40 ground workers who didn’t do shifts. Results: We observed significant differences between SW and control group. Our data confirmed that SW present a hypercaloric and hyperlipidemic diet, with high values of saturated fat, dietary cholesterol, trans fat, and sugar. Conclusion: According to our research it can be established that shift work has impact in worker’s dietary intake, reflecting the need to develop specific nutritional strategies for this working class.pt_PT
dc.description.abstractRESUMO - Introdução: A expressão "Deitar cedo e cedo erguer" é construída sobre o pressuposto de que dormir é inevitável durante a noite e acordar deveria ocorrer com nascer do sol. Quando contrariamos isto com o trabalho por turnos, o comportamento alimentar do trabalhador pode ser afetado. O objetivo deste estudo foi analisar a influência que o trabalho por turnos tem na dieta dos trabalhadores por turnos (SW). Métodos: Um questionário semi-quantitativo de frequência alimentar foi entregue a 190 trabalhadores por turnos e a 40 trabalhadores de horário regular. Resultados: Observamos diferenças significativas entre SW e grupo controlo. Os nossos dados confirmaram que SW apresentam uma dieta hipercalórica e hiperlipídica, com valores elevados de gordura saturada, colesterol alimentar, gordura trans e açúcar. Conclusão: De acordo com este estudo, o trabalho por turnos têm impacto no consumo alimentar do trabalhador, o que reflete a necessidade de desenvolver estratégias nutricionais específicas para trabalhadores por turnos.pt_PT
dc.description.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionpt_PT
dc.identifier.citationMoreira C, Simões E, Guerreiro CS, Carolino E, Jorge A, Mendes L, et al. The impact of shift work on Portuguese Air Transport ground worker’s diet. Int J Working Cond. 2016;(12):105-17.pt_PT
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.21/7944
dc.language.isoengpt_PT
dc.peerreviewedyespt_PT
dc.publisherInstituto de Sociologia, Universidade do Portopt_PT
dc.relation.publisherversionhttp://ricot.com.pt/artigos/1/IJWC.12_Moreira.et.al_105.117.pdfpt_PT
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/pt_PT
dc.subjectShift workpt_PT
dc.subjectDietpt_PT
dc.subjectDietary intakept_PT
dc.subjectNutritional intakept_PT
dc.subjectFood consumption frequencypt_PT
dc.subjectTrabalho por turnospt_PT
dc.subjectDieta alimentarpt_PT
dc.subjectIngestão alimentarpt_PT
dc.subjectIngestão nutricionalpt_PT
dc.subjectFrequência do consumo alimentarpt_PT
dc.titleThe impact of shift work on Portuguese Air Transport ground worker’s dietpt_PT
dc.title.alternativeO impacto do trabalho por turnos na dieta dos trabalhadores de terra da Transportadora Área Portuguesapt_PT
dc.typejournal article
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.endPage117pt_PT
oaire.citation.startPage105pt_PT
oaire.citation.titleInternational Journal of Working Conditionspt_PT
person.familyNameCarolino
person.givenNameElisabete
person.identifier.ciencia-id1216-EFA3-1E0F
person.identifier.orcid0000-0003-4165-7052
person.identifier.ridF-1012-2015
person.identifier.scopus-author-id25821697000
rcaap.rightsopenAccesspt_PT
rcaap.typearticlept_PT
relation.isAuthorOfPublication77930d39-ed34-44dc-a4a6-9bf833e5e688
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