Repository logo
 
Publication

Assessment of staphylococcus aureus colonization in bakery workers: a case study

dc.contributor.authorRibeiro, Edna
dc.contributor.authorClérigo, Anália
dc.date.accessioned2018-06-06T10:59:12Z
dc.date.available2018-06-06T10:59:12Z
dc.date.issued2017-10
dc.description.abstractHuman colonization by staphylococcus aureus is widespread among the community and is considered a high-risk factor for the development of clinical infections in either healthy or immunocompromised individuals. Human carriers become a bacterial reservoir with associated high risk to transfer the infection to others or contaminate foods and food surfaces during handling. The ingestion of staphylococcal enterotoxins present in food can lead to staphylococcal food poisoning (SFP) which can cause severe symptoms such as violent emesis, nausea, diarrhea, and prostration. Considering that food contamination by colonized food handlers represent a major risk for SFP, here we aim to assess S. aureus colonization prevalence of both sensible and resistant strains in a bakery as a case study. We report an elevated prevalence of S. aureus prevalence (40%) in bakery workers whereas 75% of identified strains were sensible to methicillin (MSSA) and 25% resistant (MRSA). This work raises awareness to the urge of creating valuable occupational health surveillance programs to avoid food contamination in the context of Public Health.pt_PT
dc.description.abstractRESUMO - entre a comunidade e considerada um factor de alto risco para o desenvolvimento de infecções clínicas em indivíduos saudáveis ou em indivíduos imunocomprometidos. Os humanos colonizados são assim um reservatório bacteriano com associado alto risco de transmissão de colonização e infecção para outros indivíduos, ou de contaminação de alimentos e superfícies alimentares durante o manuseio dos mesmos. A ingestão de enterotoxinas estafilocócicas presentes nos alimentos pode originar intoxicação alimentar estafilocócica (SFP) a qual está associada a sintomas graves, tais como vómitos severos, náuseas, diarreia e prostração. Considerando que a contaminação de alimentos por manipuladores de alimentos com colonização nasofaríngea representa um grande risco para SFP, neste trabalho pretendemos avaliar a prevalência da colonização de estirpes sensíveis e resistentes à meticilina de S. aureus numa padaria como estudo de caso. Relatamos uma prevalência elevada de S. aureus (40%) nos trabalhadores avaliados, dos quais 75% das estirpes identificadas foram sensíveis à meticilina (MSSA) e 25% resistentes (MRSA). Este trabalho fomenta a conscientização para a impreterível necessidade de desenvolver programas de vigilância em saúde ocupacional com objectivo de prevenir a contaminação de alimentos no contexto da Saúde Pública.pt_PT
dc.description.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionpt_PT
dc.identifier.citationRibeiro E, Clérigo A. Assessment of staphylococcus aureus colonization in bakery workers: a case study. In: Corticeiro Neves M, Leal A, Camarada M, Silva M, Onofre C, Morgado H, et al. In: Vertentes e Desafios da Segurança 2017. Leiria: ASVDS – Associação Vertentes e Desafios da Segurança; 2017. p. 113-8.pt_PT
dc.identifier.isbn978-989-20-7943-1
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.21/8575
dc.language.isoengpt_PT
dc.peerreviewedyespt_PT
dc.publisherASVDSpt_PT
dc.relation.publisherversionhttps://comum.rcaap.pt/bitstream/10400.26/20741/1/Livro_VDS2017_Reposit%C3%B3rio.pdfpt_PT
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/pt_PT
dc.subjectOccupational healthpt_PT
dc.subjectOccupational exposurept_PT
dc.subjectNasopharyngeal colonizationpt_PT
dc.subjectFood handlerpt_PT
dc.subjectStaphylococcus aureuspt_PT
dc.subjectMethicillin resistancept_PT
dc.subjectSaúde ocupacionalpt_PT
dc.subjectExposição ocupacionalpt_PT
dc.subjectColonização nasofaríngeapt_PT
dc.subjectPadariapt_PT
dc.subjectMeticilinapt_PT
dc.titleAssessment of staphylococcus aureus colonization in bakery workers: a case studypt_PT
dc.title.alternativeAvaliação da prevalência da colonização por staphylococcus aureus em trabalhadores de uma padaria: estudo de casopt_PT
dc.typejournal article
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.conferencePlaceLeiriapt_PT
oaire.citation.endPage118pt_PT
oaire.citation.startPage113pt_PT
person.familyNameRibeiro
person.givenNameEdna
person.identifier.ciencia-idC414-CDF2-D35A
person.identifier.orcid0000-0003-1316-7750
rcaap.rightsopenAccesspt_PT
rcaap.typearticlept_PT
relation.isAuthorOfPublicationa571bf34-bcda-49ca-b5cb-4cdecbb3d9c7
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscoverya571bf34-bcda-49ca-b5cb-4cdecbb3d9c7

Files

Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
Assessment of staphylococcus aureus colonization in bakery workers.pdf
Size:
221.63 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
License bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description:

Collections