Browsing by Author "Santos, Rafael"
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- Edible films to improve quality and shelf life of fresh tortillasPublication . Serrano, Carmo; Santos, Rafael; Viegas, Cláudia; Sapata, M. Margarida; Santos, R. Galhano dos; Condeço, J. A.; Marques, Ana C.; Bordado, J. C.Edible films have emerged as packaging aids to replace synthetic polymers due to their biodegradable nature. The aim of this study was to develop starch-based edible films for application in packaging, to inhibit moisture transfer from the filling to the tortilla, while maintaining physicochemical and organoleptic quality characteristics, and improving shelf life. Twenty-four types of filmogenic solutions were produced by casting from corn, pea, and chestnut starch blended with agar, guar, and potassium alginate, using glycerol as a plasticizer. The films were selected due to its surface properties and water absorption capacity, which allowed selecting the films that best retained moisture. The hydration properties of the selected films allowed to verify that the corn and pea starch films show good resistance to water and microbial development. Microstructural properties showed that the pea starch films exhibit a homogeneous and smooth surface without porosity. Fourier Transform Infrared Micro-Spectroscopy allowed the characterization of the starch films at the molecular level. The mechanical properties of corn and pea starch films were evaluated in tensile strength (21.98–27.5 KPa), elongation at break (59.17–185.96%), and elastic modulus (42.35–17.09 MPa). The results suggest that pea films are more flexible than starch films due to differences in the amylose and amylopectin molecules and molecular masses of the different starches. The sensory analysis concluded that the pea starch film delayed moisture transfer from the filling to the tortilla, maintaining the texture, appearance, and organoleptic characteristics for 6 days, improving the consumption experience of these food products.
- Sistema de seguimento dos movimentos oculares para interface adaptada pessoa-máquinaPublication . Santos, Rafael; Abrantes, Arnaldo Joaquim Castro; Jorge, Pedro Miguel Torres MendesCom a evolução da tecnologia as interfaces naturais são cada vez mais utilizadas e procuradas uma vez que a interação com os dispositivos tendem a ser mais intuitivas, abandonando os tradicionais ratos e teclados. O surgimento de novos dispositivos ou a evolução dos actuais, tem permitido um rápido desenvolvimento noutras formas naturais de interação, que tendem a emergir, como interfaces que permitam interagir com o computador ou dispositivo electrónico através de gestos ou do olhar. Além disso, o aumento dos níveis de processamento têm permitido que as aplicações associadas às interfaces naturais realizem/detectem acções em tempo real cada vez mais sofisticadas. No caso das interfaces que utilizam o olhar, o utilizador apenas terá que olhar para o ecrã e escolher a acção que pretende. Se for feita uma analogia para os sistemas actuais, rato e teclado, podemos considerar que o movimento dos olhos seria responsável por movimentar o rato e o piscar do olho por efectuar o clique. Entre muitas utilizações possíveis este tipo de interface permitiria pessoas com deficiência motora total ou parcial utilizar o computador e assim aumentar a sua qualidade de vida. Assim, este trabalho tem por finalidade principal o estudo e implementação de um sistema que permita seguir o foco do olhar e assim desenvolver acções. Pretende-se neste projecto utilizar dispositivos de uso geral, nomeadamente, não intrusivos, o que apresenta dificuldades acrescidas na localização e seguimento preciso da pupila. Compara-se neste trabalho uma câmara a cores normal de computador (webcam) e uma nova câmara, com informação de profundidade, que o fabricante (Intel) pretende que seja o novo padrão de câmaras para computador. São apresentados testes comparativos entre os sistemas desenvolvidos e propõe-se um sistema robusto que, numa primeira fase, pretende simular a utilização do rato do computador.